Att tänka på när man köper pannlampa

Mycket av informationen i den här artikeln kan vara nyttig även när du ska köpa ficklampa och andra lampor för nattvandringar och andra former av aktivt uteliv.

När man beger sig ut på nattvandring kan det vara bra att ha med sig en bra pannlampa även om man tänker försöka klara vandringen utan artificiellt ljus och även om man tycker att det borde räcka med en vanlig handhållen ficklampa. Det kan nämligen uppstå oväntade situationer där ute i mörkret när en pannlampa är guld värd. Med en pannlampa får man området framför sig upplyst samtidigt som man har båda händerna fria till annat, och hur man än vrider och vänder på huvudet så följer lysriktningen med.

Jag rekommenderar därför den som är intresserad av nattvandringar i mörkret att införskaffa en pannlampa. Här nedanför kommer lite information som kan vara bra att ha tillhanda när man väljer pannlampa så att man får en som passar de egna behoven.

Jag är troligen inte den enda som gärna beställer den här typen av redskap online, och jag har därför valt att inkludera en hel del engelska termer i förklaringar här nedanför, eftersom det gör det enklare för den som vill beställa från någon av de många engelskspråkiga sajter som finns online.

Innehåll

Ljusstrålen

Vissa pannlampor ger en mycket fokuserad ljusstråle som ger bra upplysning rakt fram, medan andra har en vidare ljusstråle som gör att man får ett bredare synfält. Det finns också justerbara pannlampor där man kan växla mellan de båda lägena beroende på vad man behöver.

På engelska brukar de fokuserade pannlamporna kallas för spot. Pannlampor som är avsedda att lysa upp så långt framför dig som möjligt är vanligen av den här typen. Rör man sig över öppna landskap kan en bra pannlampa av den här sorten göra att man ser mycket långt framför sig. I mer sluten terräng har man mindre nytta av den eftersom det finns så mycket i vägen som blockerar ljusstrålen.

Pannlamporna som ger en bredare ljusstråle brukar vara märkta med termer som flood eller wide på engelska. De är praktiska i situationer där man inte bara vill kunna se rakt fram utan också hålla koll på vad som sker åt sidorna.

Innan du köper en pannlampa, kontrollera alltid hur lång lampans angivna beam distans är, det vill säga hur långt framåt den användbara ljuskäglan sträcker sig. Ett vanligt nybörjarmisstag är att man bara tittar på märkningen som anger hur ljusstark lampan är, men denna ljusstyrka mäts vid själva lampan och anger alltså inte hur långt bort lampan klarar av att lysa upp föremål. Även om de båda värdena förstås hänger ihop så är de inte identiska, så man bör ha koll på båda.

Lumen och candela

En lampas ljusflöde anges i enheten lumen (lm), medan lampans intensitet mäts i enheten candela.

Intensiteten (som mäts i candela) multiplicerad med rymdvinkeln (som mäts i steradianer) som ljuset sänds ut i ger dig värdet för ljusflödet (som mäts i lumen).

1 lumen = 1 candela x 1 steradian

Generellt sett kan du räkna med att en pannlampa med högt lumen-värde kommer att dra mer energi än en lampa med lägre lumen-värde, förutsatt att det rör sig om samma lamptyp. En lampa med högt ljusflöde är bra på att lysa upp omgivningen, men laddar ur snabbare och kan kräva att man har med sig extra batterier eller solcellsladdare om man ska vara ute länge.

Ett lumen-värde kring 20 lumens är en ficklampa som passar om du vill smygläsa serietidningar under täcket, men inte om du behöver lysa upp omkring dig när du är ute och vandrar nattetid. En 3500 lumens lampa så kraftig att du kanske borde överväga att vandra dagtid istället om det är såhär ljust du vill ha det.

Det är viktigt att inte bara titta på lumen-värdet när man väljer pannlampa eftersom andra faktorer också spelar in för hur bra lampan är på att lysa upp, bland annat hur den fokuserar och riktar ljuset.

Specialfunktioner

pannlampa i mörkretDet finns idag gott om pannlampor på marknaden med olika specialfunktioner. Här är några exempel:

  • Möjlighet att växla mellan olika ljusstyrkor, till exempel låg, medium och hög.Vissa modeller kommer med en funktion som på engelska kallas för boom eller zoom, och som gör det möjligt att under en kortare period (t ex 15 sekunder) rikta ett mycket starkt ljus mot en viss punkt. Perfekt när man har hört ett mystiskt ljud i buskarna en bit bort, men tänk på att den här funktionen laddar ur batteriet vansinnigt snabbt.
  • Möjlighet att växla mellan fokuserad ljuskägla och bredare ljusspridning
  • Stroboskop (En kontinuerlig blinkning som till exempel kan användas som varningsbelysning eller för att dra uppmärksamhet till sig vid räddningsoperationer.) På vissa modeller kan man till och med välja mellan olika lägen för hur snabb blinkningen ska vara.
  • Rött ljusRött ljus påverkar inte ditt mörkerseende på samma vis som vanligt vitt ljus, och det brukar inte heller vara lika lockande för nattligt aktiva insekter.

Användartid

Här är några saker som är bra att ha i åtanke när man väljer mellan olika pannlampor:

  • Hur länge kan jag ha min pannlampa påslagen innan den börjar förlora i ljusstyrka?
  • När blir ljusstyrkan så svag att pannlampan inte uppfyller mina behov längre?
  • Hur pass stora marginaler vill jag ha när jag ger mig ut på nattvandring? (Om jag till exempel vill kunna vandra i fyra timmar med pannlampan påslagen, nöjer jag mig med en pannlampa som räcker i fyra timmar eller vill jag ha en pannlampa som ger mig större marginal om något oväntat skulle inträffa?)
  • Går pannlampan att justera mellan olika ljuslägen som drar olika mycket ström?
  • Är jag okej med att bära med mig extra batterier på min vandring och byta vid behov?

Exakt hur tillverkarna mäter användningstiden varierar, men en vanlig måttstock är att kontrollera hur länge lampan lyser tillräckligt starkt för att ge användbart ljus på två meters avstånd. Med användbart ljus menas vanligen samma ljusförhållanden som när det råder oskymd fullmåne ute. Att en pannlampa är märkt med användningstiden tio timmar innebär alltså inte nödvändigtvis att den har full styrka i tio timmar, utan du kan framåt slutet av användningstiden få nöja dig med en lampa som inte ger mer ljus än månsken ens på två meters håll. Innan man ger sig ut på längre nattvandringar är det därför en god idé att testa sin nyinköpta pannlampa och till exempel se hur pass bra den lyser upp i mörker när den har legat påslagen i två timmar, fyra timmar, osv.

Reglerad lyskraft

Det finns pannlampor där ljuskraften inte tillåts variera över tid utan är konstant ända tills lampan slocknar på grund av energibrist. På engelska brukar detta kallas för regulated output. Här kommer lampan alltså inte att lysa svagare och svagare i takt med att batterier laddas ur.

En nackdel är förstås att lampor av den här typen slocknar helt när de väl slocknar, och så står man där i beckmörkret. Det sker inte någon gradvis avmattning av ljusstyrkan som ger dig en varning om vad som är på gång.

Hur laddas lampan?

Pannlampor kan laddas på många olika vis. Vilken lösning passar bäst för dig?

  • Vissa pannlampor innehåller ett återuppladdningsbart batteri som man kan ladda upp gång på gång genom att koppla pannlampan till ett vanligt vägguttag. Praktiskt eftersom man inte behöver tillgång till någon särskild laddare utan kan koppla in sig i vilket vägguttag som helst, till exempel i en raststuga.
  • Vissa pannlampor innehåller ett återuppladdningsbart batteri som laddas i en särskild batteriladdare. Använder man sin pannlampa riktigt ofta kan det vara bra att köpa två batterier, så att det ena kan stå på laddning medan det andra används. Batteri #2 kan också hänga med som reservbatteri på nattvandringen.
  • Vissa pannlampor går på helt vanliga engångsbatterier. Detta kan bli dyrt i längden, och det gäller att man kommer ihåg att köpa nya batterier så att de finns där när pannlampans ljus börjar falna. Fördelen är att det är väldigt enkelt att ha med sig extrabatterier som reserv när man är ute och vandrar.Tips! Det går att köpa återuppladdningsbara batterier som passar för elektriska apparater som är avsedda för engångsbatterier. Dessa återuppladdningsbara batterier laddas i en särskild laddare. Bra lösning för den som har en tendens att glömma att köpa hem nya engångsbatterier, för den som vill hålla kostnaderna nere och för den som vill minska på mängden skräp som skapas.
  • Vissa pannlampor har solcellsladdare som gör att de laddas upp av att vara ute i solen. Perfekt för den som vill vara oberoende av tillgången på eluttag och slippa köpa engångsbatterier.Under längre vandringar är det viktigt att man kan vara någorlunda säker på att det blir tillräckligt soligt tillräckligt ofta för att pannlampan ska hinna laddas dagtid.

Kyliga förhållanden

När det är riktigt kallt ute fungerar litiumbatterier och NiMH-batterier bättre än alkaliska batterier.

Är pannlampan bekväm? Sitter den fast ordentligt? Vad väger den? Hur kan du justera fästbanden?

En pannlampa som inte är bekväm och fungerar bra att ha på huvudet när man rör sig brukar tämligen snabbt relegeras till att bli en vanlig handhållen – och för detta ändamål ganska opraktisk – ficklampa som bara får åka upp på huvudet i absoluta nödfall.

Beställer man online kan det vara svårt att avgöra hur pass bekväm pannlampan är och om den sitter fast ordentligt, köper man däremot i vanlig traditionell butik bör man be om att få prova pannlampan och göra lite olika rörelser med kroppen och huvudet för att se hur den hänger med.

Vad gäller vikten så brukar jag rekommendera pannlampor som väger max 200 gram inklusive batterier men det är förstås en individuell fråga – vissa vill ha ännu lättare pannlampor medan andra inte har några problem med tyngre. Hos pannlampor med hög prestanda som väger mer än 200 gram är det vanligt att fästbanden är lite extra avancerade, till exempel genom att det löper ett eller f lera band över huvudet också istället för att man nöjer sig med enbart ett elastiskt band kring huvudet.

Knappar och vreden

Hur pass lätt är det att stänga av och sätta på pannlampan när den befinner sig på huvudet? Hur pass enkelt är det att använda sig av eventuella specialfunktioner i detta läge?

Reglage som är lätta att använda är viktigt, men man bör samtidigt vara vaksam mot reglage som är för enkla att använda, för med sådana ökar risken för att lampan råkar slås på oavsiktligen när den befinner sig i en väska och ligger där och lyser så att batteriet tar slut. På vissa modeller går det att låsa reglagen när lampan inte är i bruk.

Tålighet

Hur tålig är pannlampan mot de påfrestningar den kan komma att utsättas för? Har märket / tillverkaren ett bra rykte?

Hur är det med fukttåligheten och vattentåligheten? Vad händer om det börjar regna eller snöa när du är ute med din pannlampa, eller om luftfuktigheten är väldigt hög när du vandrar omkring under din tropiska semester?

Vissa pannlampor kan till och med klara av kortvarig nedsänkning i vatten (till exempel att ramla av och hamna i en vattenpöl) men detta hör inte till vanligheterna.