Nattfiske

Nattfiske är en spännande och givande aktivitet som erbjuder fiskare möjligheten att fånga olika arter som är mer aktiva på natten. Det kan dock i vissa fall krävas specifik utrustning och teknik för nattfisket ska bli både framgångsrikt och säkert. Här har vi sammanställt en guide som kan hjälpa dig få ut det mesta av din nattfiskeupplevelse. Genom att använda rätt utrustning och tekniker, samt följa bra säkerhetsrutiner, kan du öka dina chanser att fånga mer fisk och samtidigt ha en säker och njutbar upplevelse. Med noggrann planering och förberedelse kan nattfiske bli en både rolig och spännande hobby.

nattfiske

Innehåll

Fördelar med nattfiske

  1. Mindre konkurrens och en mer privat fiskestund: Färre fiskare är ute på natten, vilket innebär mer utrymme och fler fiskar för dig. Detta spelar störst roll på populära fiskeplatser.
  2. Fånga nattaktiva fiskar: Många fiskarter, som havsabborre och gädda, är mer aktiva under natten och därför lättare att fånga.
  3. Inte lika varmt och svettigt: Under de varma sommarmånader kan nattfiske vara mer bekvämt än att fiska när solen är som starkast. Även i delar av Sverige där sommarnatten är kort eller obefintlig kring midsommartid brukar det ändå vara svalare och solen mindre brännande än mitt på dagen.
  4. En annorlunda upplevelse: När din syn försämras börjar du förlita dig mer på dina andra sinnen, vilket ger en annorlunda fiskeupplevelse och upplevelse av naturen omkring dig.

Tips för fiskeutrustningen

Du kan vanligen använda samma utrustning som för fiske på dagen, men dubbelkolla gärna att den är i bra skick innan du ger dig ut, för det är mer knepigt att fixa problem i mörkret. Vad gäller beten så kan självlysande beten vara mer effektiva. Det finns också beten som är designade för att avge ljud eller vibrationer som attraherar fisk i mörkret.

Tips för fiskandet

  • Börja med platser där du har haft framgång dagtid.
  • Många arter rör sig till grundare vatten under natten för att jaga. Fokusera gärna på områden nära vass, bryggor och undervattensstrukturer.
  • Placera beten nära botten där nattaktiva fiskar ofta söker föda. Använd sänken och bottenriggar för att hålla betet på rätt djup.
  • Om du använder kastspö, börja med långsamma, konstanta insvep för att locka nattaktiva arter. Prova sedan olika hastigheter och rörelser för att hitta vad som fungerar bäst.

Fiskar

Lake, gädda, gös, havsöring, karp och sutare är alla exempel på fiskar som tenderar att nappa bra nattetid, särskilt under sommaren.

  • Laken är en rovfisk som ofta jagar nattetid. Under dagen håller den sig lugn nere i djupet, men när mörkret börjar falla blir den mer benägen att jaga. Bottenmete med paternostertackel brukar fungera bra när man vill fånga lake, liksom pirkfiske med vertikalutrustning. För bottenmete kan du använda många olika sorters bete, inkusive mask, fisk och räka.
  • Havsöringen är som mest aktiv vid skymning och gryning, men det kan också fungera att fiska havsöring under natten. Wobblers och skeddrag kan användas, och havsöringen är också populär bland flugfiskare.
  • Sutare fångast enklast med bottenmete. Den är ute och söker efter mat nära botten, så locka den till din fiskeplats genom att hälla i något smaskigt, till exempel blöta havregryn, majskorn eller pellets som sjunker.

Tips för ökad säkerhet

  • Pannlampa: En bra pannlampa med justerbar ljusstyrka gör det enklare att se vad du gör. LED-lampor rekommenderas för deras ljusstyrka och långa batteritid. Du behöver belysning för att se vad du gör, men var samtidigt försiktig så att du inte skrämmer fisken. Röda eller gröna ljus kan vara mindre störande än vitt ljus.
    Använd inte mobiltelefonen som ficklampa; om den faller ned i vattnet och försvinner kan du inte längre ringa efter hjälp om något inträffar. Det kan också bli onödigt lockande att ge sig ned i vattnet och leta efter den även om du befinner dig på en plats där bad inte är lämpligt.
  • Extra ficklampa: Extra ficklampa i reserv om något händer med pannlampan.
  • Flytväst: Säkerhetsfrågor blir ännu viktigare på natten när det är svårt att se ordentligt. Använd flytväst.
  • Första hjälpen: Ta med dig förstahjälpenmaterial så att du kan hantera små incidenter själv. Inkludera plåster, bandage, sårrengöring, med mera.
  • Kännedom: Nattfiska gärna på platser du redan känner till väl.
  • Var pigg: Se till att du är någorlunda utvilad. Om du inte är en nattuggla som är van vid att vara upp sent, ta gärna en liten tupplur under eftermiddagen för att ladda inför nattfisket. Det kan också vara bra att ta med sig något uppiggande, till exempel en termos med kaffes och ett litet mellanmål; det kan komma väl till pass om det blir mycket väntande utan napp.
  • Informera någon: Låt någon veta var du kommer att fiska och när du planerar att återvända.
  • Fiska tillsammans: Om möjligt, tag gärna med någon mer person på fisketuren. Det är säkrare än att fiska ensam.
  • Håll dig uppmärksam: Var medveten om din omgivning och var försiktig när du rör dig runt vattnet i mörkret.
  • Kläder för väder: Natten kan vara betydligt kallare än dagen, och det blir särskilt tydligt om du ska sitta still och fiska från en lite utsatt plats, t ex i en båt ute på sjön.
  • Blodsugare: Kläder och myggsprej för att hålla mygg och knott borta.
  • Navigationsverktyg: GPS eller kompass för att hjälpa dig hitta tillbaka om du fiskar från en båt eller vandrar mellan olika fiskeplatser. En marin GPS kan vara särskilt användbar.
  • Kylväska: En kylväska med ispaket håller fisken färsk tills du kommer hem så att du kan minskar risken för magsjuka.
  • Se till att båten syns: Om du fiskar från båt är det viktigt att andra båtförare kan se den i mörkret. Läs på om lagkraven och skaffa en båtlykta. Att själv bära reflexväst eller sätta reflexer på båten är också bra.

Förberedelser

Väderförhållanden

Kontrollera väderprognosen innan du ger dig ut. Vind och regn kan påverka både din säkerhet och fiskelycka.

Utrustningskontroll

Se till att all din utrustning är i gott skick innan du ger dig ut. Detta inkluderar att kontrollera att linorna inte är skadade och att beten och krokar är vassa.

Planering

Planera din fisketur i förväg. Bestäm vilka platser du vill fiska på och hur du tar dig dit och tillbaka. Om du fiskar från en båt, se till att ha tillräckligt med bränsle och att navigationsutrustningen fungerar korrekt.